Blog

Čo dať bábätkám a menším deťom do bazéna: plaveckú plienku alebo neoprenové plavky?

Najskôr dôležitá info: pod neoprenové plavky sa nedáva žiadna plienka.

Detské neoprenové plavky spoľahlivo držia „nehody“ vďaka ich pevnému, elastickému materiálu, ktorý prilieha k nôžkam aj brušku. Tie „naše“, dokonca nemajú zo spodnej časti žiadne šitie, vďaka čomu nehrozí riziko úniku do vody ani touto časťou plavočiek. Sú vyrábané z certifikovaných materiálov, ktoré sú príjemné pre detskú pokožku, jemne zahrievajú a majú dlhodobú životnosť. Preto je možné plavočky ďalej posunúť (napr. súrodencovi, kamarátovi). Okrem toho vie táto varianta ušetriť čas, ktorý nemusíte tráviť opakovanými nákupmi a premýšľaním, či máte ešte dostatočnú zásobu. Zjednoduší sa aj balenie na dovolenku, keďže nie je potreba so sebou brať balík plienok.

Jednorazové plienky sú finančne porovnateľné alebo niektoré vychádzajú aj o niečo viac (záleží od konkretnej značky). Sú však určite menej spoľahlivé, čo sa týka rizika úniku „nehody“ do vody. Preto v našich bazénoch vyžadujeme na jednorázové plienky dať ešte klasické plavky s gumičkou okolo nožičiek a bruška. Jednorázové plienky môžu obsahovať chemikálie, ktoré sú pre jemnú detskú pokožku škodlivé. Vo vode sa plienka nasiaknie vodou, čo zmanená pre bábätko jemnú záťaž na zadočku, čím sa mu mení aj ťažisko. Po skončení plávania/kúpania v bazéne končia všetky jednorázové plienky v koši.

A preto my odporúčame, nájsť si svoju obľúbenú farbu neoprenových plavočiek a užívať si bezpečnú a bezstarostnú zábavu vo vode s nimi.

Aká je optimálna dĺžka lekcie plávania pre bábätká a deti?

Dĺžka našich lekcii plávania je primárne založená na základe psychologických a neurologických poznatkov, ktoré odporúčajú deťom do cca 6 rokov (je samozrejme rozdiel 4 mesačne a 6 ročné dieťa) udržiavať aktivity v trvaní približne 20 minút ⏱️Táto doba je aj z našich praktických skúseností optimálna na to, aby dieťaťa dokázalo udržať potrebnú pozornosť a dosiahlo stanovené ciele lekcie.

V časovom plánovaní zohľadňujeme aj fyziologický aspekt, kde individuálna úroveň únavy svalov sa medzi deťmi líši. Našich 30 minút v bazéne nám umožňuje dať deťom priestor aj na láskavé objavovanie vodného prostredia, ale zároveň pracovať s nimi bez nežiaducého preťaženia. Každú lekciu máme starostlivo navrhnutú tak, aby sme postupne pokrývali našich 8 pilierov jednotlivých kurzu (o tom napíšeme v ďalšom príspevku, čo bolo aj obsahom našej prednášky na International Swim Schools Association .

A prečo majú lekcie so staršími deťmi už predĺženú dobu na 45 minút? S rastúcim vekom a zlepšovaním sa v plávaní je potrebné poskytnúť dieťaťu viac času na zdokonaľovanie techník, budovanie kondície a hlbší rozvoj plaveckých schopností. Tieto predĺžené lekcie sú prispôsobené ich veku a výkonnostnej úrovni, aby každá lekcia znamenala ďalší krok k rozvoju dieťaťa.

Čas oddychu a častokrát aj wellness pobytov je tu a nám sa kopia otázky ohľadom vhodnosti vírivej vane pre bábätká a malé deti… A tak sme spísali dôležité informácie k tejto téme tu:

📍 Vo vírivke je potrebné udržiavať vyššiu hladinu chlóru než v bazéne pre dojčatá a batoľatá. A kedže sú bábätká veľmi citlivé na chemické látky, takto upravovaná voda nie je vhodná pre ich jemnú pokožku. Okrem toho, prebublávaním vody vzduchom je zvýšená koncetrácia chlóru aj nad hladinou, čo pre deti predstavuje riziko poškodenia dýchacích ciest.

📍 Teplota vody vo vírivke je tiež vyššia. Bábätká a deti nemajú ešte dostatočne vyvinuté potné žľazy a tak hrozí prehriatie organizmu. S tým súvisí aj riziko dehydratácie, ktorá vo vodnom prostredí môže byť veľmi nenápadná.

📍 Vírivé vane nemajú rovný povrch, na ktorý sú deti bežne zvyknuté v bazénoch. Sedáky bývajú šmykľavé a častokrát dôvodom úrazu v podobe narazenia zúbkov či hlavy.

Je dôležité si uvedomiť, že prioritný účel vírivky je využivanie dospelou osobou a preto je podľa nás lepšie ponúknuť deťom bezpečnejšie alternatívy, ktoré sú navrhnuté pre ich potreby a fyzické schopnosti ich malých telíčok.


Klub Kvapka © 2024 | by freevision